Skyerne letter over den globale økonomi

Analyse ved cheføkonom Søren V. Kristensen:

Politiske tøbrud i forholdene mellem Storbritannien og EU samt Kina og USA er med til at indgyde optimisme hos investorerne. De politiske faktorer har fået selskab af nøgletallene, som også er begyndt at vise mere lovende takter. Det har forstærket investorernes optimisme og løftet både aktiekurser og renter.

Virksomheder, der sender varer på tværs af den britiske grænse, kan nu ånde lettet op. Med valgresultatet i det britiske parlamentsvalg forlader briterne endegyldigt EU på ordnede vilkår. Dog er Boris Johnsons aftale er kun en skilsmisseaftale, som løber til udgangen af 2020.

Her lurer altså en ny risiko for et no-deal scenarie. Vi mener dog, der er gode muligheder for, at parterne kan nå til enighed om en egentlig handelsaftale, selvom det måske ikke vil lykkes allerede i 2020.

Aftale understøtter den globale økonomi

Investorerne er optimistiske, fordi Kina og USA har formået at nedbryde nogle af de eksisterende toldmure samt undgå yderligere toldmure. Det letter tilværelsen for mange virksomheder og vil give en hjælpende hånd til den globale økonomi. I Sydbank er vi dog fortsat skeptiske i forhold til at lande en egentlig fredsaftale, som afslutter handelskrigen. Samlet set er toldsatserne fortsat langt højere, end før Donald Trump blev præsident, og samtidig består flere af de store knaster i forhandlingerne.

Vi er dog også opmærksomme på, at Trump vil forsøge at blive genvalgt i 2020, og derfor vil vi næppe se en kraftig eskalering af handelskrigen. Det kan true det fundament, som Trump ellers kan bruge aktivt i den forestående valgkamp, nemlig en stærk amerikansk økonomi.

Selvom amerikansk økonomi er kommet sig og nu har flyttet sig væk fra en situation, hvor man ikke længere taler om recession, så vurderer vi fortsat, at økonomien i USA er skrøbelig. Dette gælder især de amerikanske erhvervsinvesteringer, og det kan hænge sammen med handelskrigen, som på trods af en nedtrapning ikke forsvinder lige foreløbig. Derfor forventer vi, at den amerikanske forbundsbank (Fed) vil sætte renten ned i løbet af 2020 – og at amerikansk økonomi vil bremse yderligere op.

Det værste er forhåbentlig overstået for europæisk økonomi

Vender vi blikket mod Europa, må vi konstatere, at den europæiske økonomi fortsat hænger i bremsen. Dog er udsigterne blevet lidt lysere i de seneste uger og måneder. I Tyskland er det fortsat en skrantende bilsektor, der giver problemer. Vi hæfter os dog ved, at de tyske nøgletal har stabiliseret sig. Det kan signalere, at europæisk og tysk økonomi nu har lagt det værste bag sig.

Den positive udvikling betyder også, at Den Europæiske Centralbank (ECB) har stillet sig på sidelinjen. Her er ikke meget ændret, selvom vi har fået et vagtskifte, hvor den tidligere IMF-chef Christine Lagarde nu har overtaget styringen. Meget tyder altså på, at renterne vil være lave i eurozonen i adskillige år fremover.

 Optimismen har vundet indpas

 I Sydbank er vi optimistiske over de seneste måneders udvikling, og det er investorerne også. Grobunden for opsvinget kan holde dampen oppe i det kommende års tid. Dog vurderer vi, at vi både i Europa og USA vil få et 2020 med en relativt afmålt økonomisk vækst. 

 


Næste artikel