De sidste feriepenge frigives slut marts

Potentielt 56 mia. kroner før skat. Så meget drejer det sig om, når det gælder den sidste portion indefrosne feriepenge, som Folketinget har besluttet, nu kan blive tøet op.

Lidt tidligere end ventet kan man allerede nu gå ind på borger.dk og bestille de feriepenge, man eventuelt har til gode. Det er umiddelbart godt nyt for dansk økonomi, da det er en stor pose penge, ifølge Sydbanks økonomer, dog følger et par benspænd med.

 Sydbanks økonomer vurderer nemlig, at danskerne holder igen og at timingen ikke er optimal. Det er derfor langt fra alle milliarder, der kommer i omdrejninger privatøkonomisk med mærkbar effekt.

15 mia. kroner på arbejde

”Vi anslår, at der vil komme i nærheden af 15. mia. kroner. Effekten af indsprøjtningen bliver derfor omtrent halveret sammenlignet med efteråret,” siger cheføkonom, Søren Kristensen, Sydbank.

”Vi ser et mønster med, at mange vil bruge de sidste feriepenge i den første periode efter udbetalingen, mens op mod en tredjedel af danskerne vil sætte dem til side og spare op,” fortæller Søren Kristensen, der i samarbejde med YouGov-analyse, har foretaget en undersøgelse og spurgt danskerne, om og hvornår pengene skal bruges. 

75 procent af danskerne svarer, at de gerne vil have feriepengene udbetalt. Faktisk nøjagtig samme andel, som fik første bid af feriepengene tilbage i efteråret 2020, men, ifølge Sydbanks cheføkonom, skal man huske på, at en betydelig del af de resterende feriepenge tilhører den del af danskerne, som i første omgang valgte at lade dem blive i fryseren – og dermed ikke hævede dem.

Halvdårlig timing

Selvom privatforbruget formodentlig får et ordentligt rygstød i løbet af april, så lader timingen noget tilbage at ønske, da feriepengene bliver frigivet inden store dele af økonomien, har fuldstændig åben.

”Timingen gør, at de brancher, der lige nu har damp under kedlerne, som fx byggebranchen og detailhandlen kan få endnu mere gang i omsætningen, mens mange i de nedlukkede brancher må spejde langt efter de optøede feriepenge. Feriepengene gør derfor vinderne til endnu større vindere og taberne til endnu større taber,” konkluderer Søren Kristensen.

Sydbank analyse viser også, at mange forbrugere har fået mættet behovet for fladskærme, nye køkkener og byggeprojekter og derfor vil vælge at sætte pengene ind på opsparingen.

 

Figur: Vil du bruge de feriepenge, du får udbetalt i april? Procent

Se analysen fra Sydbank Markets

 


Næste artikel