Eksportvirksomhederne vejrer morgenluft

Flere og flere nøgletal tyder på, at dansk økonomi passerede bunden i april. I maj gik det igen frem – også for eksporten, som oplever solid stigning. Tysk eksport stiger også.

Efter to måneder med voldsomme fald i dansk vareeksport bød maj på en stigning. Eksporten steg i maj 3,3 procent og er et signal om, at dansk økonomi er på vej tilbage.

Eksporten er et stykke under niveauet inden COVID-19, men er kun 1,6 procent mindre i årets første fem måneder end i samme periode sidste år.

- Vi er fortsat bekymrede for de danske eksportvirksomheder og ser en risiko for, at eksporten kan blive den manglende brik i genopretningen af dansk økonomi. Her er vi nemlig i højere grad afhængige af, at andre økonomier igen kommer i gear. Mange økonomier er indtil videre ikke sluppet lige så nådigt gennem krisen som dansk økonomi. Det kan forlænge krisen for industrien og eksportvirksomhederne sammenlignet med andre dele af økonomien. Heldigvis går det også den rigtige vej flere steder. I Tyskland steg eksporten hele 9 procent i maj, men Tyskland har også været hårdere ramt end Danmark, konstaterer Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen

Dansk eksports sammensætning er et lyspunkt, som kan gøre, at vi ikke bliver ramt lige så hårdt som eksempelvis Tyskland. Vores store medicinalsektor kan på overfladen skærme dansk eksport for det værste. Samtidig kan vores produktion af vindmøller nyde godt af muligheden for store offentlige investeringer, som med stor sandsynlighed vil omfatte grøn energi. Det afspejles også i, at eksporten udenfor EU har klaret sig bedre end eksporten til vores nærmarkeder, for vores medicinaleksport er stor til især USA og Kina.


Næste artikel