Danske investorer holdt hovedet koldt

Da coronakrisen ramte Europa i årets første kvartal, solgte mange europæiske investorer ud af deres investeringsbeviser.

Men ikke de danske. De holdt hovedet koldt og lod sig ikke gribe af panik, viser en undersøgelse foretaget af Finans Danmark. Faktisk benyttede danske investorer lejligheden til at købe op.

Tal fra europæiske investeringsfonde (EFAMA) viser, at investorerne solgte ud for 176 mia. euro i første kvartal, mens danske investorer ifølge Finans Danmark købte investeringsbeviser for over 43 mia. kr.

Undersøgelse bekræfter tendens

I en undersøgelse foretaget af Epinion fremgår det, at kun ca. 5 % af de danske investorer valgte at sælge ud af deres værdipapirer, som fx investeringsfonde, aktier eller obligationer på grund af coronakrisen.

Undersøgelsen viste også, at det især er kvinderne, der har haft ro på under krisen. Kun 2,5 % af kvinderne valgte at sælge hele eller dele af deres portefølje mod over 7 % blandt mændene.

Fornuftigt med is i maven

Det har generelt set været det fornuftige valg at beholde sine investeringer, da mange investeringsmarkeder har rettet sig henover 2. kvartal.

Solgte man sin investering i fx Sydinvest Danmark efter 1. kvartal 2020, ville man have indkasseret et negativt afkast på ca. -16 %. Beholdt man derimod den samme investering frem til slutningen af 2. kvartal, var kurserne igen oppe i positivt territorium, med et afkast på 2,7 % for første halvår.

Vigtig rådgivning og investeringsstrategi

At de danske investorer i høj grad har beholdt deres investeringer tyder på, at de har godt styr på deres investeringsstrategi og investeringshorisont.

- Det er positivt, at de danske investorer kan bevare roen, også i perioder som coronakrisen med meget turbulens, fortæller Kim Hjort-Pedersen, afdelingsdirektør i Sydbank Investering. – Som investor er det utrolig vigtigt at være bevidst om sin investeringsstrategi og tidshorisont. Er du blevet utryg ovenpå de seneste måneders urolige markeder, kan vi kun anbefale, at du tager en snak med din rådgiver og får efterprøvet din investeringsstrategi.

Tabel:

Har du solgt ud af dine investeringsfonde, aktier eller obligationer under Corona-krisen?*

  Mand Kvinde Total
Ja, jeg har solgt nogen af dem 5,9 %    2,0 % 4,4 %
Ja, jeg har solgt dem alle 1,4 %    0,5 % 1,0 %
Nej, jeg har ikke solgt nogen 92,7 %    97,4 % 94,6 %

*Svarene er indsamlet i perioden 15. april - 1. maj 2020, dvs. efter de store kursfald i marts, men inden markederne i løbet af april og maj gjorde et delvist come-back.

Kilde: Finans Danmark og Epinion

 

 


Næste artikel