Boligmarkedet kommer fint fra land i det nye år

Analyse af cheføkonom Søren V. Kristensen

Potentielle boligkøbere har i øjeblikket ikke meget at vælge imellem. Hylderne på boligmarkedet minder efterhånden om hylderne med gær og toiletpapir i begyndelsen af den første nedlukning. Det holder hånden under priserne, som på trods af økonomisk modvind stiger kraftigt.

Nye tal fra Boligsiden viser, at det danske boligmarked fortsætter med at klare sig bemærkelsesværdigt godt. Det var også tilfældet i januar, hvor alle boligtyper steg med omkring en procent. Det betyder, at et gennemsnitligt hus over det seneste år er blevet 7,6 procent dyrere. Det overgås dog både af ejerlejligheder og sommerhuse, hvor prisstigningerne har været på henholdsvis 10,3 og 10,9 procent over det seneste år.

Ny nedlukning i januar stoppede ikke prisstigningen

Det er prisstigninger, som markant overgår, hvad vi ellers har været vant til i de seneste år. Det er i den grad bemærkelsesværdigt, da økonomien på samme tid har været kastet ud i en dyb krise, hvor 2020 var det værste år siden finanskrisen. Samtidig er det også værd at bemærke, at heller ikke den nye nedlukning i december og januar har sat en stopper for prisstigningerne.

En del af forklaringen skal findes i, at hjælpepakkerne har holdt hånden under beskæftigelsen. Godt nok har der været fyringer, men det har i høj grad været timelønnede, som har mistet jobbet.
Krisen er altså i nogen grad styret udenom de typiske boligejere. Samtidig er udbuddet over det seneste år også raslet ned. Det er bestemt også med til at holde hånden under priserne.

Prisstigninger på trods af krisen

Det er at bemærke, at priserne ligefrem stiger på trods af krisen. Der er ikke noget voldsomt alarmerende ved hverken priserne eller prisstigningerne. Derfor er det ikke noget, som i øjeblikket bekymrer os. Det er dog klart, at hvis det fortsætter i samme tempo gennem flere år, så kan vi komme i en situation, hvor boligmarkedet løber ud af trit med resten af økonomien.

Det kan gøre boligmarkedet udsat og senere hen føre til store prisfald. Vi hælder dog mere til, at vi øjeblikket er vidne til, at man tager forskud på nogle af prisstigningerne. Derfor venter vi også at se et lidt langsommere tempo på boligmarkedet senere på året.

 Læs om dine boligmuligheder i Sydbank


Næste artikel