Er et højt udbytte ensbetydende med, at du har gjort en god investering?

I 2018 har både børsnoterede danske selskaber og investeringsforeninger udbetalt rekordstore udbytter til deres ejere. De børsnoterede selskaber, der betaler mest, har sendt op til 8 % af selskabets markedsværdi tilbage til deres ejere. Og for en del investeringsforeningers vedkommende er tallet endnu højere. Men er et højt udbytte udtryk for en gevinst? Og er det godt for aktionærerne på den lange bane? Det er spørgsmål, som vores investeringskunder ofte stiller vores certificerede investeringsrådgivere i Sydbank Direkte Investering. Svaret på det første spørgsmål er nej, og svaret på det andet er måske.

Et højt udbytte er ikke ensbetydende med et højt afkast

Det er en udpræget misforståelse, at udbytte og afkast er det samme. Og det kan føre til, at man som investor træffer en forkert beslutning, hvis man foretrækker at investere i de aktier, hvor man kan forvente et højt udbytte. Faktisk kan et højt udbytte føre til et samlet tab for aktionæren.

Eksempel:

En investor har købt en aktie i A/S Høje Nord. Aktien koster 100 kr. Efter regnskabsåret indstiller ledelsen til selskabets generalforsamling, at der skal udtales 10 kr. i udbytte pr. aktie (10 %), hvilket generalforsamlingen godkender. På en specifik udmeldt dag – som kaldes ”ex dividend” dag – ”trækkes udbyttet fra” i aktiekursen, så aktiekursen falder til det, der svarer til 10 kr.

Nogle dage efter indsættes udbyttet på investorens konto. Når skatten på typisk 27 % er trukket fra, får investoren 7,30 kr. i udbytte for sin aktie. Samlet set står han tilbage med 90 kr. i værdi af sin aktie plus 7,30 kr. i kontanter. Så han skal satse på, at kursen stiger igen, før der er tale om en god investering.

 Det er altså ikke korrekt at betragte udbyttet som en gevinst. Derimod er udbyttet nærmere en tilbagebetaling af penge, som selskabet skylder aktionærerne. For at afgøre, om en bestemt aktie er en god investering, er det derfor vigtigt at se på både udbytte og kursgevinst.

Søg rådgivning om dine investeringer i Sydbank Direkte Investering

For at finde ud af, hvilken investeringsforening der passer bedst til dig og din økonomi, anbefaler vi, at du kontakter Sydbank Direkte Investering, som har åbent mandag-fredag kl. 8-17, hvor du kan få hjælp hos en af vores dygtige, certificerede investeringsrådgivere.

Kontakt Sydbank Direkte Investering på 74 37 21 00

Næste artikel