Makroanalytiker - Tysk klimavalg er en godbid for dansk eksport

Der er grund til at holde øje med udfaldet af det tyske valg til Forbundsdagen 26. september. Det kan forvandle Europas sparenation nummer ét til en økonomisk trykkedel, der leverer damp til en revitaliseret vækst i Europa.

Ved valget takker kansler Angela Merkel af efter 16 år ved magten og efterlader nationen åben for kursændring i den økonomiske politik. Årene med Mutter Merkel, som hun betegnes i vores naboland efter at have ført forbundsrepublikken med sikker hånd gennem et utal af kriser, er kendetegnet ved en offentlig sparepolitik.

 Vælgerlandskab i bevægelse

Den kurs er formodentlig under forandring med de bevægelser, som ser ud til at være undervejs i det politiske landskab med det konservative CDU i frit fald, et stærkt og selvbevidst klimaparti, De Grønne, som bejler til medlemskab af den kommende regering og et tilsyneladende revitaliseret SPD, som i de seneste meningsmålinger kravler støt op af kurven. Kommende koalitionsforhandlinger bliver samtidig vanskeliggjort af Det højrenationalistiske AFD og Die Linke på Venstrefløjen, som gør manøvrerummet mere snævert for midterpartierne, hvis de skulle tage en større bid af vælgerkagen.  

Tilmelding eksportwebinar: Sådan bliver din virksomhed påvirket af det tyske valg

Det synes dog temmelig sikkert, at den store koalition mellem CDU og socialdemokrater ikke vil fortsætte. SPD har ageret underdog i regeringen med Merkel, og er gået tilbage valg efter valg under de mange år ved magten som juniorpartnere i en toparti regering med CDU. Den linje har de ikke lyst til at fortsætte, sådan som det ser ud nu. Skulle SPD uventet blive større end CDU og indtage kanslerposten, kan en storkoalition dog igen kunne komme på tale, vurderer makroanalytiker i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel

 

Samtidig er CDU i stærk tilbagegang på grund af partiets stadigt mere upopulære kanslerkandidat Armin Laschet, som udviste eklatant mangel på dømmekraft, da han fik et utidigt grineflip under en pressekonference med forbundspræsidenten i en af katastrofebyerne under sommerens dødelige oversvømmelser. Det giver De Grønne ekstra plads på det politiske spillefelt sammen med SPD.

 Klimaparti som regeringspartner 

- Det miljø- og EU-venlige parti De Grønne, har trods egne skandaler centreret omkring partiets kanslerkandidat Annalena Baerbock vind i sejlene, og i foråret viste meningsmålinger, at partiet havde kurs mod at blive Tysklands største parti. Selvom partiet sidenhen har mistet en del af deres momentum, peger udviklingen fortsat i retning af, at De Grønne igen efter årene i partnerskab med Merkels forgænger, SPD-kansleren Gerhard Schröder, kan få en indflydelsesrig position i en tyske regering, siger  Mathias Dollerup Sproegel.

De Grønne har signaleret, at en betingelse for at gå i regering er at kunne sætte sig til rette i et klima superministerium, som får vetoret over alle andre regeringsbeslutninger, hvis de har negativ indflydelse på klimaindsatsen.   

- Meningsmålingerne giver lige nu et væld af regeringsmuligheder, men meget peger på, at der denne gang skal hele tre partier til at danne flertal. Vi hælder til en såkaldt Jamaica-regering, hvis navn er opstået ud fra partiernes farver, bestående af CDU, De Grønne og de liberale FDP. Men en såkaldt trafiklysregering bestående af SPD, FDP og De Grønne kan bestemt heller ikke udelukkes.

Klimavalget som ingen kommer uden om

De katastrofale ødelæggelser og tab af henved 200 menneskeliv ved oversvømmelserne i Nordrhein-Westphalen, hvor Armin Laschet aktuelt er ministerpræsident, virker naturligvis som et vandfald på klimaagendaen i tysk politik, hvor ingen står tørskoet.

Vigtigheden af en bred politisk indsats mod klimaforandringerne understreges af en kendelse ved den tyske højesteret i foråret, som pålægger regeringen at skærpe landets klimamål for ikke at sende sorteper videre til den kommende generation og ”begrænse deres frihedsrettigheder”, som det hedder i dommen. 

Det er en slags juridisk håndfæstning for en kommende regering, uanset farve. 

”Denne afgørelse er sandsynligvis den mest vidtrækkende beslutning om klimabeskyttelse, der er truffet af en højesteret i verden nogensinde,” vurderer Felix Ekardt, der er juraprofessor ved Rostock Universitet og en af advokaterne, der førte sagen. 

Digitalisering

En omfattende klimasats er ikke det eneste, som en kommende regering vil skulle sætte på budgettet som udgiftspost. Tyskland er trods sin industrielle kraft og sit høje vidensniveau langt bagud på digitalisering. 

Myndighedernes vigtigste kanal til borgerne er stadigvæk det tyske postvæsen. Manglen på digital infrastrukturstruktur afslørede sig på grusom vis under corona-epidemien, hvor test- og vaccinationskampagner skred langsomt frem på grund af langsommeligheden i at nå ud til borgerne med relevant information.

Tilmelding eksportwebinar: Sådan bliver din virksomhed påvirket af det tyske valg

På det privatøkonomiske område afsløres den digitale manko af manglende udbygning af digitale betalingsløsninger, som betyder, at tyskerne i stort omfang stadig betaler med kontanter. 

Corona-epidemien har således afsløret, at den manglende digitalisering har en pris, og der er derfor enighed partierne imellem, at digitalisering af samfundet har høj prioritet. 

Gældsbremsen har udsultet tysk infrastruktur

Den velkendte tyske sparepolitik er styret af en gældsbremse, som kontrollerer de offentlige underskud. Sparepolitikken har, især i de forhenværende vesttyske delstater, ført til en udsultning af investeringer i infrastruktur, som især mærkes på nedslidte vejanlæg og uddannelsesinstitutioner, samt manglende vedligeholdelse af kloak- og forsyningsnet. 

Gældsbremsen kan ikke sådan lige afskaffes, da den er indskrevet i den tyske grundlov, men den kan suspenderes fra år til år, og det bliver muligvis en opgave for den kommende regering at tage et sådant skridt for at kunne gennemføre de investeringer, som presser sig på. 

Skulle enten De Grønne eller SPD få en indflydelsesrig position i den kommende regering, kan det betyde et farvel til Tysklands frygt for offentlige underskud. Det skyldes, at begge partier går til valg på store offentlige investeringer i grøn omstilling, digitalisering og forbedring af infrastrukturen. 

- En regeringskonstellation bestående af enten De Grønne, SPD eller begge partier vil trække i retning af en lempeligere finanspolitik, en stærkere euro og lidt højere renter,” siger Mathias Dollerup Sproegel. 

Europas vigtigste valg 

Ifølge makroanalytikeren kan det tyske valg meget vel gå hen og blive årets højdepunkt i europæisk politik. Sidste år foretog tyskerne en regulær kovending i den europæiske økonomiske politik, der gik i retning af øget europæisk integration i form af fælles gældsætning og mere lempelige finanspolitiske regler. 

Kursændringen kan blive cementeret ved valget i september, hvis eksempelvis De Grønne får afgørende indflydelse, eller der opstår en bredere koalition med SPD involveret. 

- Det vil ikke alene styrke euroen, det vil også være en fordel for hele Europa, hvis et tysk stilskifte betyder, at tyskerne går foran med en mere aktiv finanspolitik og flere investeringer i grøn omstilling, digitalisering og infrastruktur. Det vil også give bedre muligheder for de danske eksportvirksomheder, siger Mathias Dollerup Sproegel. 


Næste artikel