Nu sker der snart noget med boligskatten

Mange boligejere er sandsynligvis skrubforvirrede over de nye boligskatter, som egentlig skulle være trådt i kraft i år, men blev udskudt til 2024, da udfordringen med at lave retvisende offentlige ejendomsvurderinger var større end først antaget. Men nu sker der noget, og boligejerne bør allerede i slutningen af i år begynde at holde ekstra godt øje med postkassen.

 Skatteministeriet meldte tidligere på sommeren ud, at de første boligejere vil begynde at modtage de ny ejendomsvurderinger allerede i september. Man starter med de boligejere, som bor i rækkehuse og villaer, mens man først i 2023 tager fat på ejerlejlighederne.

Betydelig check på vej

Der er dog ikke bare tale om en ny offentlig ejendomsvurdering. For ejerne af mange af Danmarks 700.000 ejerboliger er der nemlig også tale om en betydelig check, da de i årevis har betalt for meget i skat. I alt bliver der udbetalt omkring 14 mia. kroner og det svarer til 20.000 i gennemsnit per boligejer.

 Det er rigtig mange penge, som samtidig bliver fordelt ganske ulige. Det er nemlig særligt i Vandkantsdanmark, at vurderingerne og de dertilhørende skattebetalinger har været for høje. Derfor får man i områderne langt fra de store byer endnu flere penge udbetalt. Der er næppe tvivl om, at pengene falder på et tørt sted hos de boligejere, som ikke for alvor har nydt gavn af de senere års næsten festlige stigning i friværdierne.

 Skattestigninger betyder prisfald

Det har mange af boligejerne i ejerlejligheder til gengæld. Derfor bliver de nye offentlige vurderinger heller ikke ledsaget af en check, når de lander hos lejlighedsejerne. Til gengæld vil det for langt de flestes vedkommende betyde, at boligskatterne stiger. Det gælder dog ikke for de nuværende ejere, som vil få en skatterabat af samme størrelse, som boligskatterne ellers ville stige. Det er dog alligevel ikke omkostningsfrit, for man kan ikke give skatterabatten videre, når man sælger lejligheden.

 Derfor kan man naturligvis heller ikke forvente at sælge boligen til samme pris, som inden vurderingen blev løftet. Nationalbanken vurderede tidligere, at det ville barbere op mod seks procent af prisen på en gennemsnitlig lejlighed. Siden da er de faktiske priser bare løbet endnu længere fra de offentlige ejendomsvurderinger og derfor kan vi sagtens ende i en situation, hvor prisfaldet bliver endnu større.

Vigtigt at følge med

Det kan godt ærgre lidt, at vurderingen på ejerlejlighederne først dumper ind i løbet af 2023. Det giver nemlig både købere og sælgere meget kort tid til at fordøje de nye vurderinger, inden de nye regler træder i kraft i 2024. I realiteten er det dog også noget, man både som eksisterende og kommende boligejere skal følge med i allerede nu. Det handler nemlig om mange penge. Næsten uanset hvor du bor og hvilken type bolig, du ejer.  

 


Næste artikel