Investorer og virksomheder følger det amerikanske præsidentvalg tæt

Lave eller højere renter? Stigende aktiekurser? Svækket dollar? Når amerikanerne tirsdag den 3. november afgør, hvem der fra januar næste år skal lede verdens største økonomi, følger professionelle og private investorer verden over samt danske virksomheder valget tæt.

- På den korte bane vil genvalg af Trump være mest positivt for risikoappetitten hos investorerne. Det skyldes, at præsidentens økonomiske politik vil være ekspansiv, i hvert fald på kort sigt. Derfor vil en Trump-sejr trække i retning af højere renter, dog primært for længere renter, da den amerikanske forbundsbank (Fed) vil holde de korte renter meget lave, vurderer makroanalytiker i Sydbank, Mathias Dollerup Sproegel:

- Vi vurderer også, at en sejr til Trump kan styrke dollaren. Det hænger blandt andet sammen med Trumps konfrontatoriske stil, som i perioder får investorerne på valutamarkedet til at søge sikker havn i USA. Aktier kan vise sig at være den aktivklasse, hvor vi vil se de største udsving. Amerikanske aktier kan opleve et boost, hvis Trump får yderligere fire år som præsident.

I den første halvdel af sin præsidentperiode gav Trump store skattelettelser, der satte gang i væksten og styrkede dollaren.

- Med Biden som præsident er der sandsynlighed for, at dele af de skattelettelser rulles tilbage, og det kan svække dollaren. I vores optik vil en Biden-regering være betydeligt mere venstreorienteret end Obama-regeringen. Det vil nogle steder indebære højere skatter, som kan være et benspænd for aktieafkast, forklarer Mathias Dollerup Sproegel.

Takker USA af som verdensleder?

Sejr til Biden vil altså trykke renterne, dollaren og aktierne ned. Derfor vil nogle investorer formentlig håbe, at Trump får endnu en periode som præsident, som dog kan være en kort fornøjelse.

- USA er langsomt, men sikkert, ved at melde fra som verdensleder. Det kan forværre vækstpotentialet i amerikansk og global økonomi på sigt, og derfor kan glæden over en Trump-sejr vise sig at være kortvarig. Vi vurderer, at en sejr til Biden vil trække amerikansk økonomi i retning af en mere nordeuropæisk model, som på sigt kan gøre amerikansk økonomi stærkere, påpeger Mathias Dollerup Sproegel.

 Danske virksomheder bør håbe på Biden

Centralt i Joe Bidens politik er en grøn omstilling af USA.

- Dansk erhvervsliv står jo stærkt på grøn energi og teknologi. Derfor tror vi, at en sejr til Biden vil fremtvinge de største smil hos danske virksomheder. Samtidig vil Joe Biden forsøge at samle stumperne fra Trumps udenrigspolitik op, mens Trump har brugt de seneste fire år på at trække stikket til mange internationale aftaler. Eksempelvis Paris-aftalen om klima. Da EU er Danmarks største samhandelspartner, vil en mere EU-venlig handels- og udenrigspolitik under Biden være positiv for mange danske virksomheder, vurderer Mathias Dollerup Sproegel.

 Fordelingen af den amerikanske kongres, der også er på valg den 3. november, bliver også vigtig.

- Får Biden ikke flertal i begge Kongressens kamre, kan det sætte en kæp i hjulet på Bidens ønsker om en grøn omstilling. Omvendt vil fire år mere til Trump med Demokraterne i flertal i begge kamre betyde, at Trump ikke kan få noget igennem indenrigspolitisk og derfor vil koncentrere sig om udenrigspolitikken, som kan betyde flere og endnu hårdere handelskrige med Europa og Kina, som ikke vil gavne dansk erhvervsliv.  


Næste artikel