Vi er stadig nervøse for store forsamlinger
Ny landsdækkende Sydbank-analyse i samarbejde med analyseinstituttet Yougov

Stribevis af shopping-køer er synlige i de større byer, og bylivet er ved at folde sig ud igen. Men vi er stadig bange for store forsamlinger, så kulturlivet og forlystelsesparker skal nok ikke forvente samme kødannelse, når det bliver deres tur til at genåbne. 

Sydbank har taget temperaturen på danskernes lyst til at forbruge efter corona-nedlukningen. Analysen viser, at danskerne er villige til at bruge af opsparingen på shopping, ferierejser og restauranter, dog er vi tilbageholdne, når det gælder koncerter, sportsbegivenheder og lignende.

Vaccinepas kan være vejen frem

Udover et normalt stigende forbrug efter genåbning er der en mindre appetit på at tage til koncerter og større sportsbegivenheder. Det kan hænge sammen med, at man her bliver udsat for større forsamlinger. 

- Vi er ikke glade for forsamlinger, hvorfor dele af kulturlivet og sportsarrangementer kan komme til selv at stå i kø og må se til fra sidelinjen under den kommende genopretning. Det kan være et argument for at indføre et vaccinepas, siger cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, der forudser, at danskernes generelle vilje til at forbruge vil muliggøre en genopretning af økonomien. 

Danskerne har under pandemien, ifølge Sydbanks analyse, opsparet 40 milliarder kroner, inden udbetalingen af feriepengene. Det svarer til to procent af Danmarks BNP. I et normalt kvartal sparer vi danskere mellem 10 og 15 mia. kroner op. 

Hvis undersøgelsen holder stik, kan det derfor betyde, at der går længe tid, inden kulturbranchen og sportsindustrien atter er oppe i omdrejninger. Det er særligt den ældre del af befolkningen, der siger, at de er tilbageholdende med at deltage i arrangementer med større forsamlinger. Det billede tegner sig for hele Danmark, hvorfor bekymringerne er ens på tværs af geografi og dermed små og større byer. 

Optur for restauranter og rejsebranchen

Analysen viser også, at særligt restauranter og rejseindustrien kan forvente at få gang i forretningen igen temmelig hurtigt.  

- Vi er overraskede over, at så mange danskere ikke er bekymrede over at rejse ud. Det må betragtes som godt nyt for den danske rejsebranche, siger Søren Kristensen. 

Grundlæggende drejer det sig om nuancer i det store forkromede billede, for der er lagt op til et mere end fornuftigt andet halvår for stort set alle de brancher, som har lidt mest under krisen, ifølge Søren Kristensen. 

- Forbrugskurven afhænger selvfølgelig af tempoet i genåbningen, og hvordan den forløber. Men vi kan se, at mange danskere stadig vil være forsigtige fremadrettet, hvorfor vi forventer, at dele af kulturlivet og sportsindustrien ikke er de sektorer, der er med til at booste samfundsøkonomien, og som derfor skal have tålmodighed lidt endnu, slutter Søren Kristensen.


Næste artikel