Boligmarkedet trodser tyngdeloven
Analyse ved cheføkonom Søren V. Kristensen

Nye tal fra Boligsiden viser, at priserne på alle boligtyper steg over næsten hele landet i juli. Den udvikling er meget bemærkelsesværdig i en situation, hvor beskæftigelsen er faldet kraftigt de seneste måneder, samtidig med at jobsituationen for mange er meget usikker.

Sommerhuse steg mest

I juli steg priserne på huse, ejerlejligheder og sommerhuse, og igen kunne sommerhusejerne notere sig de største prisstigninger. I august steg sommerhuspriserne mere end 3,5 procent, som er mere end, hvad sommerhusejere normalt opnår på et helt år.

Kombinationen af nedlukning og lukkede grænser har tilsyneladende været den gnist, der skulle til for at tænde det slumrende marked for sommerhuse. De seneste år har givet prisefterslæb på sommerhuse, og derfor er der god mulighed for, at sommerhuspriserne fortsat vil klare sig godt.

Stærk privatøkonomi med til at holde priser oppe

Markedet for helårsboliger har også indtil videre klaret sig solidt igennem krisen, og i august steg priserne på både ejerlejligheder og huse.

Vi er overraskede over, hvor godt boligmarkedet har klaret krisen indtil videre. Det er imponerende og et resultat af, at mange danskeres privatøkonomi er robust.

Samtidig har vi set, at udbuddet af boliger er faldet betydeligt. Det betyder færre varer på hylderne for boligkøberne, hvilket selvfølgelig også er med til at holde priserne oppe.

Prognose: Boligpriserne får det svært i efteråret

Vi har svært ved at se tyngdekraften blive ophævet helt på det danske boligmarked. På et tidspunkt bør de triste økonomiske realiteter fra resten af dansk økonomi skinne igennem. Derfor forventer vi, at priserne får det svært i efteråret.

Omvendt vil en stærk kombination af et lavt udbud, lave renter og allerede afbalancerede boligpriser medvirke til, at boligmarkedet og boligpriserne meget vel kan fortsætte med at være blandt de dele af dansk økonomi, som klarer sig bedst gennem krisen.

2020 bliver altså næppe et år med store prisfald på boliger, som vi forventede i begyndelsen af foråret. I stedet bliver der tale om mindre prisstigninger, også selvom vi får ret i, at priserne vil sive lidt i efteråret.


Næste artikel