Sommerhuset er fred og frihed

Når solen skinner over det danske sommerland, så er det svært at finde et sted, der er ligeså skønt at holde sin ferie som herhjemme. Det er der mange, der er enige om – både danskere og udlændinge som kommer hertil på ferie, og har glæde af de skønne danske sommerhuse.

- Det er dejligt at have et sted, man kan tage hen, hvor man slapper af på en anden måde. Det er en fornemmelse af frihed og afslappelse at komme til så smuk en natur. Her er en dejlig ro, og man trækker vejret på en anden måde, forklarer Ruth og Palle, der er de lykkelige ejere af en matrikel ved Vestkysten. De er ikke i tvivl om, hvad sommerhuset giver dem:
- Det er et fælles ”helle”. En ting eller et sted, vi er enige om at glædes over, og det er her, vi samler familien, lyder det.

Et fristed med indtægt

Men selvom sommerhuset ofte danner rammen om familiens festligheder, helligdage og hyggeweekender, så bliver det lejet ud til turister i perioden fra lige efter påske og henover højsæsonen om sommeren. Eneste undtagelse er Ruth og Palles egen sommerferie, som de booker på forhånd.

- I starten var det for at få lidt hjælp med finansieringen. Det behøver vi nu egentlig ikke længere, men vi rejser også en del udenlands, og så virker det tosset, at sommerhuset står tomt i de perioder, vi ikke selv skal bruge det, så vi lejer det stadig ud, siger Ruth Mikkelsen, som dog vil til at skrue ned for udlejningen.

- Vi er nået dertil, hvor vi godt kunne tænke os lidt mere frihed i forhold til sommerhuset. Altså så vi ikke skal planlægge vores ophold helt så nøje, og det kræver selvfølgelig, at vi ikke lejer det ud så ofte, siger Ruth Mikkelsen, som da heller ikke lægger skjul på, at det kræver lidt at drive et udlejningssommerhus:

- Der skal se pænt ud hele tiden. Og så skal man overveje, hvor mange man vil have boende ad gangen, for der er altså en del slitage, og jo flere du har boende, desto flere dyner, gafler og alt muligt andet skal der jo være til rådighed, forklarer hun.
Erfaringen med udlejning har betydet, at der er sat nogle simple regler op: ingen hunde og ingen rygning.

- Og så skal man ikke sætte ting frem, man ikke vil undvære. Hvis nu uheldet skulle være ude, og de går i stykker, så er der ikke så meget at gøre.

Forarbejdet sikrer succes

Parret har haft sommerhuset længe – men før de sprang ud i at købe det, havde de gjort sig deres overvejelser. Og det betaler sig. Sommerhuset passer næsten sig selv. For Ruth og Palle valgte bevidst at investere i et helårshus i mursten med en naturgrund, som kræver et minimum af vedligehold.

- Vi er helt ærligt ikke de store håndværkere, så det kunne ikke nytte noget, at vi satte os for hårdt. Og så orker vi heller ikke at skulle arbejde, hver gang vi skal holde ferie, så vi valgte den lidt nemme løsning, smiler Ruth Mikkelsen. Helt nemt er det dog ikke, for sommerhuset ligger ca. to timers kørsel fra hjemmeadressen.

- Men det betyder ikke så meget. For os var det vigtigere, at det lå netop der. Mine forældre har haft sommerhus i det område, så vi var vant til at komme der. Det er dejligt at være lidt anonym i sin fritid, og så føles det mere som at komme væk hjemmefra, mener Ruth Mikkelsen.

En anden fordel ved at vælge et murstenshus med nyere plastvinduer er, at det kan bruges året rundt. Så familien fejrer både jul og nytår i klitlandskabet.

Banken bakker dig op

For at drømmen om et fritidshus kan realiseres, er det en god idé at snakke med banken. Din rådgiver kan hjælpe dig med at skabe det økonomiske overblik og få svar på dine spørgsmål.

At købe sommerhus er en stor beslutning. Ligesom med din helårsbolig investerer du temmelig mange midler i projektet, så det skal være en rimelig langvarig investering, hvis det skal give mening. Det er her, din rådgiver kommer ind i billedet.

- Vi ser altid meget positivt på nye muligheder, men det er vores ansvar at hjælpe kunden med at træffe den kloge beslutning med udgangspunkt i kundens økonomi, forklarer Pia Lorenzen, der er afdelingsdirektør for Forretningsudvikling Privat i Sydbank.
Når du vil købe en fritidsbolig, skal du igennem samme proces, som hvis det var et helårs hus. Det vil sige, at banken skal se salgsopstillingen samt tilstandsrapporten – du skal have tilsagn om finansiering, der skal lægges en udbetaling, og der skal vælges lånetype med udgangspunkt i dit behov. Som noget nyt kan du nu få finansieret op til 75 pct. af sommerhusets pris gennem kreditforening.

- Som sparringspartner gør vi meget ud af at få talt det hele igennem – altså hvilket behov skal den her investering dække, giver det mening med to huse, og har du råd til det? Først og fremmest ser vi naturligvis på økonomien. Og hvis råderummet er der, så er banken også positivt indstillet, siger Pia Lorenzen.

Hvis du har opsparet en friværdi i din helårsbolig, kan det være, du vil bruge den på at købe et sommerhus. Det kan også bare være, du har det økonomiske råderum til at anskaffe dig endnu en bolig – og endelig er der dem, der gerne vil sætte pensionsmidler i købet af et sommerhus.

- Der kigger vi så på den samlede fordeling og placering af pensionsmidler. Som udgangspunkt er et sommerhus jo ikke en investering, der giver økonomisk afkast, selvom det giver øget livskvalitet. Så et sommerhus er i vores optik noget, man først og fremmest skal have råd til, uden at det tærer unødigt hårdt på husholdningen, siger Pia Lorenzen.

Ruth og Palles råd til potentielle sommerhuskøbere

  • Vær sikker på, at du vil bruge din tid der – det skal være et sted, hvor man gider komme igen og igen.
  • Vær sikker på, at det er det, du vil bruge dine penge på. Det er for dyrt at købe for en enkelt sæson, hvis du mister interessen.
  • Beslut dig for, om du vil leje ud. Det har betydning for økonomien og indretningen.

Det siger eksperten

Priserne på sommerhuse faldt drastisk i kølvandet på finanskrisen. De senere år har sommerhuspriserne stabiliseret sig, men de ligger stadig markant under prisniveauet fra før finanskrisen. I de seneste kvartaler er priserne dog steget, og antallet af salg har generelt været stigende henover de seneste år. Vi forventer derfor, at priserne på sommerhuse vil stige i den kommende tid. Prisstigningerne kan tage lidt til i fart, nu da regeringens forslag om en øget realkreditbelåning af sommerhuse er vedtaget, men i udgangspunktet forventer vi, at priserne vil stige relativt moderat.

Søren V. Kristensen, makroøkonom

Hvis du overvejer at købe et sommerhus?

  • Start boligjagten i banken. Så kan du sammen med din rådgiver se på dine ønsker og dine økonomiske rammer, inden du går i gang med at lede efter drømmehuset.
  • Overvej, hvad du skal bruge sommerhuset til. Er det et hus til udlejning eller kun til eget brug. Hvis du budgetterer med lejeindtægter, kan det give dig et større økonomisk råderum.
  • Beslut dig for, hvor ofte du vil bruge sommerhuset – det kan være afgørende for, hvor langt væk det må ligge.

Hvad med skattefar?

Hvis du bruger dit sommerhus både til dig selv og til udlejning er der et bundfradrag på indtægterne.

  • De første 10.700 kr. i 2017 er skattefrie, hvis du lejer ud privat.
  • De første 21.400 kr. i 2017 er skattefrie, hvis du lejer ud gennem bureau.
  • Du skal betale skat af 60 pct. af din indtægt udover ovenstående.

Du får ikke fradrag for dine faktiske udgifter.
Kilde: Skat.dk