Gode råd om forældrekøb

  • Undersøg, om lejligheden ifølge ejerforeningens vedtægter må udlejes
  • Lav en skriftlig lejekontrakt, da dit barn ellers ikke vil kunne modtage boligstøtte
  • Fastsæt huslejen til markedslejen, for ellers kan du risikere at få en ekstraregning fra skattevæsenet
  • Hvis en del af lejligheden fremlejes, skal det være dit barn der laver aftalen med lejer. På den måde sikrer du, at du kan opsige hele lejemålet på én gang

Planer om forældrekøb?

Overvejer du at benytte dig af muligheden for at købe en bolig og udleje den til dit barn, har forældrekøb den fordel – foruden hjælpen til dit barn i studietiden – at det også kan blive en god start på boligmarkedet for barnet, som har mulighed for efterfølgende at købe lejligheden til en favorabel pris.

Fordele for dig

I praksis fungerer handlen som ethvert andet køb af fast ejendom, hvor du som ejer betaler boligens driftsudgifter samt renter og afdrag på boliglånet. Alligevel behøver det ikke blive dyrt for dig, for dit barn skal betale dig husleje, og du vil få et skattefradrag af renteudgiften. Størrelsen heraf afhænger af, hvilken beskatningsform du vælger.

Fordele for dit barn

Dit barn får også fordel af et forældrekøb, eftersom han/hun kan søge om boligstøtte efter de almindelige regler. Mange vælger også at leje et værelse i lejligheden ud til f.eks. en studiekammerat. På den måde vil dit barn kunne få en god bolig til en rimelig pris.

Skattemæssige forhold og regler

Der er en del skattemæssige forhold og regler at tage højde for, hvis du ønsker at foretage et forældrekøb. Af finanslovsaftalen for 2020 fremgår det, at skattereglerne vedrørende forældrekøb bliver ændret med virkning fra 2021.

Søg rådgivning

Da forældrekøb er omtrent lige så kompliceret, som det lyder, er det en god idé, hvis du tager din bankrådgiver, en revisor og/eller en advokat med på råd før boligkøbet. Du kan også læse mere nedenfor om de forskellige ordninger og regler vedrørende beskatning af forældrekøbte lejligheder.