Torben bliver dygtigere og dygtigere som valutaspecialist

Blå bog Torben Råberg

  • Født 1965
  • Seniordealer hos Sydbank Markets
  • Elevuddannet i Kjøbenhavns Handelsbank 1988
  • Valutarådgiver i Kjøbenhavns Handelsbank/Danske Bank 1988-1998
  • Erhvervsrådgiver i BG Bank/Danske Bank 1998-2002
  • Har arbejdet for Sydbank Markets siden 2002
  • Bor i Horsens
  • Er fraskilt og har to voksne børn
  • Er i sin fritid instruktør i et fitnesscenter, hvor han leder hold i spinning og bodypump – en god kompensation for en stillesiddende hverdag, som han siger

Mød Torben

En vigtig del af Torben Råbergs job som seniordealer i Sydbank Markets kundeafdeling for renter og valuta er selvfølgelig at handle udenlandsk valuta til de mest fordelagtige priser. Det ligger ligesom i hans jobtitel.

Men det er ikke alene spændingen ved valutamarkedernes uforudsigelighed og ved at forsøge at købe og sælge på det rigtige tidspunkt, der får ham til at glæde sig til at gå på arbejde hver dag. Det er i høj grad også den direkte kontakt med bankens erhvervskunder.

Det, der ”tænder” mig, er at tage en dybdegående snak med virksomhedskunderne om deres opfattelse af risiko ved at handle i udenlandsk valuta, fortæller Torben Råberg.

Den der dialog, hvor vi bevæger os væk fra, hvad dollarkursen er, og i stedet får talt om, hvad det egentlig betyder for virksomheden at have en valutarisiko – på godt og ondt.

Det er fedt at lave handler, men det er i den grad kundemøderne, der får mig til at ranke ryggen, når jeg går derfra.

Torben Råberg har fx arbejdet på en sag, hvor nogle af Sydbanks virksomhedskunder købte varer i Kina og betalte i dollar. Det gjorde virksomhederne følsomme overfor kursudsving, og den følsomhed kunne formindskes ved i stedet at handle i kinesiske yuan.

Torben Råberg og kollegerne lavede et stort forarbejde for at få de gode argumenter på plads, og en af de virksomheder, Torben Råberg havde kontakt med, endte med at blive brugt som sparringspartner på en ny procedure, der også kan bruges, når andre virksomheder bliver rådgivet til at flytte fra dollar til yuan. Der endte med at være en optimeringsgevinst både for kunderne og for banken.

Det er lige præcis sådan en sag, jeg synes, er interessant, fordi vi som bank kom med noget, som kunden ikke selv var klar over, fortæller Torben Råberg.

Det er sådan noget, der gør mig sindssygt stolt.

Torben Råberg blev, som han selv udtrykker det, uddannet som erhvervsrådgiver tilbage i “tidernes morgen”, og han bruger stadig de erfaringer, han opbyggede i den funktion.

Jeg har stadig en rådgiverfunktion, men med en ny vinkel, som han siger.

Med sine 36 år i banksektoren og hele 20 af dem i Sydbank Markets må Torben Råberg siges at være stabil arbejdskraft. Han er ikke typen, der render af pladsen. Men en af forklaringerne på, at han er blevet hængende så længe, er naturligvis, at han får en masse igen.

Sydbank har givet mig rigtig mange muligheder for at udvikle mig som ansat. Jeg har været her i mange år, men jeg har også haft mange forskellige opgaver – både udadvendt ude hos kunder og internt i form af samarbejde med erhvervsrådgivere og så videre. Så det har altid været udfordrende og alsidigt.

Samtidig oplever Torben Råberg, at man som ansat i Sydbank ikke bare er et lille, overset tandhjul i et stort maskineri. Man bliver set og lyttet til, uanset hvor man er placeret i systemet.

Jeg må sige, at jeg føler mig sindssygt godt tilpas i banken. Jeg føler mig værdsat, jeg føler mig involveret, jeg føler mig hørt, og jeg føler mig respekteret, siger han.