Afdelingschefen: “Der er stor tillid til og tro på, at man som ungt menneske har noget at byde ind med”

Blå bog Henriette Uglebjerg Føns

  • Født 1990
  • Afdelingschef i Sydbank AML Transaktionsovervågning
  • Uddannet cand.merc.aud fra SDU 2018
  • Har arbejdet i Sydbank siden 2017
  • Bor lidt udenfor Aabenraa
  • Gift og mor til tre
  • Elsker at bage og være kreativ, hvilket hendes medarbejdere også nyder godt af i ny og næ

Mød Henriette

Henriette Uglebjerg Føns var kun lige fyldt 30 år, da hun blev afdelingschef for Sydbank AML Transaktionsovervågning. Og spørger man hende, er det kendetegnende for Sydbank som arbejdsplads:

Her er plads til at have ambitioner. Der er stor tillid til og tro på, at man som ungt menneske har noget at byde ind med, og at man kan være med til at gøre en forskel, siger hun og fortsætter:

Man behøver ikke vente 10 år, før man kan få lov til at være med ved bordet.

Som afdelingschef har Henriette Uglebjerg Føns ansvaret for den afdeling i Sydbank, der står for at overvåge kundernes transaktioner og slå alarm, hvis der foregår noget usædvanligt eller mistænkeligt.

Hendes medarbejdere har desuden ansvaret for at lave beregninger og analyser af, hvornår man bør se nærmere på en kundes transaktioner, og finde på nye løsninger.

Derudover står en del af afdelingen for at lave sagsbehandling, når der rent faktisk bliver fundet noget irregulært. Der er dog ingen kundekontakt – den foregår via bankens rådgivere, som afdelingen arbejder tæt sammen med.

Mit primære fokus som afdelingschef er, hvordan vi kan gøre det bedre og smartere i morgen, fortæller Henriette Uglebjerg Føns.

Det betyder blandt andet, at jeg har fokus på at skabe automatisering og på at understøtte specialisering. Det er et område, der bliver mere og mere komplekst, så hvis vi også i fremtiden skal kunne forstå og identificere forskellige former for kriminalitet, skal vi også have nogle folk, der er endnu dygtigere, end de er i dag.

En del af hendes job består derfor i at holde møder med leverandører, søge indsigt i nye løsninger, der kan understøtte afdelingens arbejde, og at holde sig orienteret om ny teknologi som machine learning og kunstig intelligens, der måske vil kunne gøre en forskel i fremtiden.

Men noget af det, hun brænder mest for, er arbejdet med at skabe holdånd, motivere sine medarbejdere og få dem til at arbejde sammen på tværs af alder, personlighed og kompetencer.

Jeg har meget fokus på teamudvikling og på, at der skal være et godt og trygt samarbejde i afdelingen, siger Henriette Uglebjerg Føns.

Jeg tror på, at alle har noget at bidrage med, og at alle kan blive en del af at skabe noget succesfuldt, hvis man er åben for at arbejde med sig selv og med andre.

Et af hendes bedste eksempler på, hvordan det kan lykkes, er en periode, kort efter hun begyndte som afdelingsleder. Alt blev sat ind på at skabe holdånd og få tømt backloggen, så afdelingen ikke længere var kronisk bagud. Ved at medarbejderne lavede en benhård prioritering af opgaver og gav den en ekstra skalle, lykkedes det at komme i “grønt” på godt tre måneder.

Jeg tror, at det gav alle i teamet et boost, at man på den måde mærkede, at vi alle sammen sad i samme bus og kørte samme vej: Vi kendte alle sammen målet, og vi arbejdede alle sammen lige hårdt for at nå det, siger Henriette Uglebjerg Føns og understreger, at en afdeling naturligvis ikke kan arbejde på den måde i længere perioder ad gangen.

Men det skabte et fundamentet for, at jeg siden har kunnet komme med nogle andre ændringer og forandringer, hvor de havde tillid til, at det nok skulle gå godt, siger hun.