Guide til boligkøb

Går du med tanker om at købe hus, men er i tvivl om, hvor du skal starte? Hos Sydbank har vi her lavet en udførlig guide til boligkøb, som kan hjælpe dig godt på vej.

Download din personlige tjekliste

Det skal du gøre:
Det sørger Sydbank for:

Book et møde i banken

Passer dine boligdrømme til din økonomi? Hvilke tendenser på boligmarkedet skal du være særlig opmærksom på? Og hvad med udbetalingen?

Der er meget, du skal forholde dig til, når du skal købe bolig for første gang. I Sydbank kan vi hjælpe dig med at komme godt fra start, så du kan slå til, når drømmeboligen melder sig. Book et møde med os på 70 10 78 79 alle ugens dage kl. 8-20.

Book et møde

Send dine økonomiske oplysninger

Inden mødet vil din rådgiver bede dig om at sende en række økonomiske oplysninger. Oplysningerne bruger vi til at lave en  beregning på, hvor meget du kan købe bolig for.

I Sydbanks Netbank- og Mobilbank kan du udveksle oplysninger og dokumenter sikkert med os.

Det skal du sende:

  • Dine tre seneste lønsedler
  • Din seneste årsopgørelse fra SKAT
  • Dit budget med husstandens faste indtægter og udgifter
  • PensionsInfo
  • Evt. boligens salgsopstilling, hvis du allerede har fundet drømmeboligen

Boligrådgivning

På mødet tager vi en snak om, hvor meget du kan låne for. Og med udgangspunkt i din økonomi, behov og ikke mindst dine boligdrømme rådgiver vi dig om dine lånemuligheder, så du kan vælge det lån, der passer bedst til dig.

Vi giver dig et pensions- og forsikringsoverblik

Når du køber bolig, kan der være behov for at ændre på dine
pensions- og forsikringsforhold. Vi hjælper dig med at skabe overblik
og rådgiver dig om dine muligheder ud fra netop din situation.

Find din drømmebolig

 

  • Følg med i boligmarkedet på diverse boligportaler og på nettet
  • Tag evt. kontakt til lokale ejendomsmæglere
  • Skriv dig op i ejendomsmæglernes køberkartotek

Søg rådgivning hos en advokat eller køberrådgiver

En advokat eller køberrådgiver kan bl.a. hjælpe dig med at gennemgå de juridiske forhold i købsaftalen og handlens dokumenter. De kan også hjælpe med at udarbejde og tinglyse skødet, som er en offentlig registrering af, hvem der har rettigheden til boligen.

  • Kontakt advokat og køberrådgiver

Underskriv købsaftale

I samarbejde med ejendomsmægleren skal du og sælger underskrive købsaftalen. I købsaftalen fremgår alle vilkår for handlen, som fx pris og overtagelsesdato. Så når du underskriver købsaftalen, siger du ja til, at du gerne vil købe boligen på de vilkår, der står i aftalen.

Inden du skriver under, er det vigtigt, at du beder om, at købsaftalen betinges af bank- og rådgiverforbehold. Forbeholdene sikrer dig, at handlen ikke er endelig, før bank og rådgiver har godkendt handlen. Det gør det muligt, at du kan annullere handlen uden kompensation inden for forbeholdets tidsfrist. Det betyder, at du har mulighed for at genoverveje købet, efter at du har talt med os og din advokat eller køberrådgiver.

Købsaftalen er som oftest udformet af sælgers ejendomsmægler eller rådgiver. Derfor er det en god idé at læse købsaftalen grundigt igennem – og vi anbefaler også, at både vi og din advokat eller købsrådgiver læser den igennem, inden du skriver under.

Når købsaftalen er underskrevet, sender ejendomsmægleren automatisk en kopi til os og din advokat eller køberrådgiver.

  • Læs købsaftale grundigt igennem
  • Send købsaftale til gennemsyn hos os og din advokat eller køberrådgiver
  • Underskriv købsaftale

Vi aftaler den endelige finansiering og overfører udbetaling

Vi kontakter dig og aftaler den endelige finansiering, herunder kurssikring af lånet. Vi hjælper dig også med at overføre udbetalingen til sælgers ejendomsmægler. Herefter gør vi en række lånedokumenter klar til digital underskrift.

Skriv under på lånedokumenter

Du får besked, når dine dokumenter er klar til underskrift. Dokumenterne skal underskrives digitalt via Sydbanks underskriftsrum, som du modtager et link til på sms eller mail. Du kan til enhver tid tilgå underskriftsrummet ved at gå ind på sydbank.dk, klik på ”Log på” og herefter ”Underskriftsrum”. Husk at have dit MitID klar.

  • Godkend og underskriv lånedokumenter

Vi stiller en bankgaranti

Når købsaftalen er underskrevet, laver vi en bankgaranti. Bankgarantien garanterer sælger, at hele boligens købesum bliver betalt den dag, du overtager boligen.

I samme omgang opretter vi en midlertidig konto til dig, som vi bl.a. bruger til at overføre købesummen til sælger fra.

Tegn en husforsikring

Når du køber bolig, skal du som minimum tegne en husforsikring. Mange tegner også en ejerskifteforsikring, der dækker skjulte skader, som ikke er nævnt i tilstandsrapporten. Din bolig skal senest være forsikret på overtagelsesdagen.

Derudover er det en god idé at få et generelt forsikringstjek, da mange ting ændrer sig, når du køber bolig for første gang.

  • Indhent forsikringstilbud
  • Tegn relevante forsikringer

Vi opretter dine lån til køb af hus

Et par dage før du overtager din nye bolig, opretter vi dine lån, som du kan se og følge i din netbank og mobilbank.

Vi opretter og tinglyser pantebrev

Vi opretter et pantebrev eller et ejerpantebrev, som bliver tinglyst eller registreret hos Tinglysningsretten. Det betyder, at du stiller din nye ejendom som sikkerhed for, at banken får de penge tilbage, som du har lånt til at købe din bolig.

Vi overfører købesummen til sælger

På overtagelsesdagen overfører vi købesummen til sælger og lukker din midlertidige konto.

Tillykke! Du overtager din nye bolig

Udover at nyde din nye bolig, er der også et par praktiske ting, du skal huske, når du flytter, som fx:

  • Tjek at alt i boligen er, som det skal være og som sidst beset, den dag du flytter ind
  • Oplys kommunen om ny adresse og vælg læge senest fem dage efter, du er flyttet
  • Aflæs el, gas og vand
  • Tilmeld internet til din nye adresse
  • Giv besked til foreninger og steder, du har abonnementer, om din nye adresse
  • Undersøg ændringer i medielicens
  • Tilmeld dagrenovation
  • Sæt navn på din nye postkasse

Se flere gøremål i forbindelse med flytning i flytteguiden på borger.dk.

Tilpas dit budget og din forskudsopgørelse

Der er mange nye udgifter, når du køber bolig – men også nye fradragsmuligheder. Så husk at tilpasse dit budget og din forskudsopgørelse, så det passer til din nye boligsituation og økonomi. Har du brug for hjælp, så står vi naturligvis klar til hjælpe dig. 

  • Tilpas dit budget
  • Tilpas din forskudsopgørelse

Er du kommet godt på plads?

Er alt omkring din økonomi som forventet, eller er der opstået nye ønsker og behov? Vi følger op på dit boligkøb og hjælper dig med at komme helt i mål – fx hvis du har brug for hjælp til at lægge et nyt budget eller til at oprette en ny konto.

Tak for nu – og på gensyn

Vi sender dig et afslutningsbrev om, at dit boligkøb nu officielt er gennemført og diverse midlertidige konti mv. ophæves.

Vi håber, du bliver glad for din nye bolig – og vi glæder os til, at vi ses igen.

Vælg det rigtige lån, når du køber hus

Som udgangspunkt har du mange forskellige muligheder for at låne, når du vil købe en bolig. Dine muligheder afhænger dog af din økonomi, dine behov og din risikovillighed.

  • Realkreditlån: Et realkreditlån er typisk den billigste måde at finansiere dit boligkøb, dit byggeprojekt eller din ombygning
  • Sydbank Prioritetslån: Et boliglån med en fleksibel afviklingsform – du kan f.eks. indfri lånet, når du vil
  • Sydbank Bolig: Bruges som et lån eller en kredit i forbindelse med køb af bolig, om- og tilbygning eller nybyggeri
  • Sydbank Grundkøb: Er en meget fleksibel finansiering af din grund – uanset om du skal bygge hus eller sommerhus

Læs mere om de forskellige finansieringsmuligheder her

Hvad er forskellen på et realkreditlån og et banklån til boligkøb?

Når du skal købe bolig, er et realkreditlån meget attraktivt, da det typisk er den billigste måde at finansiere dit boligkøb. Men du kan ikke låne alle pengene her.

Du kan låne op til 80 % af boligens værdi igennem et realkreditlån, mens du kan låne op til 100 % af boligens værdi igennem et boliglån. Dog er det oftest boliglånet i banken, der udgør den mindste del af den samlede finansiering, netop fordi realkreditlånet er billigere.

Hvordan du vælger at kombinere de to lån, afhænger af din økonomi, dine behov og din situation. VI guider dig til det rette boligkøb.

Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Når vi skal beregne, hvor meget du kan låne til at købe et hus, kigger vi blandt andet på din løn, udgifter, rådighedsbeløb, gæld og opsparing. Både i forhold til, hvordan din situation er nu, men også hvordan den kommer til at se ud i fremtiden.

En måde at få overblik over, hvor meget du kan låne til køb af ny bolig, er ved at bruge vores låneberegner. Via låneberegneren kan du hurtigt og nemt finde ud af, hvor realistiske dine drømme om huskøb er, eller hvad der skal til for, at du har råd til at købe din drømmebolig.

Hvis du vil have en præcis beregning, der er tilpasset dig og din økonomi, skal du tage fat i en af vores rådgivere, så I sammen kan snakke om, hvad der skal til for, at du kan købe ny bolig. Book et møde her